Żywienie królików
Jak prawidłowo dbać o
dietę królików?
Króliki są zwierzętami bardzo wymagającymi pod względem podawanego im pokarmu. Aby więc zapobiegać tak często występującym u nich chorobom przewodu pokarmowego musimy zaznajomić się z fizjologią ich trawienia.
Istota królikaKrólik jest zwierzęciem roślinożernym, spożywającym w naturze głównie pokarm bardzo bogaty we włókno. Jest to pokarm trudny do wykorzystania, dlatego w rozwoju ewolucyjnym wykształciło się u królika potężne jelito ślepe, zajmujące nawet 1/3 objętości jamy brzusznej. Znajdują się w nim drobnoustroje rozkładające te składniki pokarmowe, które nie zostaną strawione w jelicie cienkim- jest to głownie włókno surowe. Królik wydala dwa rodzaje kału- kał twardy (dzienny)-składający się z nieprzyswajalnych elementów włóknistych oraz kał miękki (nocny)- wydalany po wstępnej fermentacji, który zawiera duże ilości witamin. Zarówno włókno nieprzyswajalne jak i przyswajalne mają bardzo duże znaczenie w żywieniu królika- włókno nieprzyswajalne, choć nie ma żadnych wartości odżywczych warunkuje prawidłowe ścieranie zębów, odpowiednią szybkość motoryki oraz zapewnia królikowi zajęcie. Natomiast włókno ulegające fermentacji w jelicie ślepym (przyswajalne) utrzymuje właściwe pH w jelicie ślepym , zapobiega namnażaniu tam szkodliwych bakterii. Króliki żywimy inaczej w różnych okresach ich życia. Podstawowe zasady, których powinniśmy przestrzegać przedstawiamy poniżej.
MŁODE KRÓLIKI (od 8 tyg do 8 miesiąca życia)
Potrzebują one w diecie dużo energii ,białka i minerałów. Powinny mieć nieograniczony dostęp do siana i granulatu (są to wysuszone rośliny uformowane w formie wałeczków). Do ich diety należy także zacząć wprowadzać różne warzywa- najlepiej zacząć około trzeciego miesiąca życia. Robimy to stopniowo, obserwując uważnie reakcję królika na nie- najlepiej przez 3 dni podajemy je w objętości około 1 łyżki stołowej i jeżeli wszystko jest w porządku to stopniowo zwiększamy ich ilość. Nawet jeżeli królik zna i lubi niektóre warzywa, takie jak np. kapusta to ze względu na to, że powoduje ona u niego wzdęcia należy podawać ją bardzo ostrożnie. W późniejszym okresie, gdy królik spożywa już regularnie warzywa to staramy się, aby jadł on przynajmniej trzy ich rodzaje dziennie, aby pokryć jego zapotrzebowanie .Mogą to być na przykład: marchewka, seler, licie kalafiora, kukurydza, pietruszka, brukselka, brokuły, buraki itp. Oczywiście wszystkie warzywa podajemy umyte i osuszone.
KRÓLICZA „MŁODZIEŻ” ( do 1 roku życia)W tej grupie wiekowej naleAby królik nie czuł się głodny możemy podawać mu warzywa, ży zacząć wprowadzać restrykcje żywieniowe- ograniczamy granulat do około 1 filiżanki na dobę (na 2,5 kg), dostęp do siana nadal jest nieograniczony. z którymi zaznajomił się we wcześniejszym okresie, jednak ich ilość nie powinna przekraczać 2 łyżek stołowych/dobę na 2,5 kg królika.
DOROSŁE KRÓLIKI (do 6 roku życia)
Znacznie spada tu ich zapotrzebowanie kaloryczne, więc ograniczamy granulat jeszcze bardziej- 1/4 filiżanki na 2,5 kg/dobę, siano nadal w ilości nieograniczonej. Zwiększyć możemy u nich udział warzyw do 2 szklanek/dobę. Przysmaki, takie jak rodzynki i owoce dozujemy.
STARSZE KRÓLIKI (powyżej 6 roku życia)Karmimy je na podstawie ich wyglądu- staramy się aby utrzymały stałą masę ciała. Stosujemy dietę dla dorosłych królików, jeżeli zaczną chudnąć to zwiększamy ilość granulatu.
W żadnym wypadku nie podajemy królikom ciastek, czekolady i innych „ludzkich” przysmaków, także dropsów i kolb, które zawierają złe proporcje składników odżywczych, niezgodne z ich zapotrzebowaniem. Ograniczajmy także pokarmy tłuste, jak np. orzechy, gdyż u królika tłuszcz odkłada się w większości w jamie brzusznej, a nie pod skórą jak to ma miejsce u innych zwierząt, co skutkuje później problemami trawiennymi.
Żywiąc króliki pamiętajmy, że tempo metabolizmu jest u nich cechą osobniczą, dlatego najważniejsze jest dla nas to jak królik wygląda. Zawsze dostosowujemy dietę do królika, nigdy odwrotnie.
Katarzyna Ptak
Króliki są zwierzętami bardzo wymagającymi pod względem podawanego im pokarmu. Aby więc zapobiegać tak często występującym u nich chorobom przewodu pokarmowego musimy zaznajomić się z fizjologią ich trawienia.
Istota królikaKrólik jest zwierzęciem roślinożernym, spożywającym w naturze głównie pokarm bardzo bogaty we włókno. Jest to pokarm trudny do wykorzystania, dlatego w rozwoju ewolucyjnym wykształciło się u królika potężne jelito ślepe, zajmujące nawet 1/3 objętości jamy brzusznej. Znajdują się w nim drobnoustroje rozkładające te składniki pokarmowe, które nie zostaną strawione w jelicie cienkim- jest to głownie włókno surowe. Królik wydala dwa rodzaje kału- kał twardy (dzienny)-składający się z nieprzyswajalnych elementów włóknistych oraz kał miękki (nocny)- wydalany po wstępnej fermentacji, który zawiera duże ilości witamin. Zarówno włókno nieprzyswajalne jak i przyswajalne mają bardzo duże znaczenie w żywieniu królika- włókno nieprzyswajalne, choć nie ma żadnych wartości odżywczych warunkuje prawidłowe ścieranie zębów, odpowiednią szybkość motoryki oraz zapewnia królikowi zajęcie. Natomiast włókno ulegające fermentacji w jelicie ślepym (przyswajalne) utrzymuje właściwe pH w jelicie ślepym , zapobiega namnażaniu tam szkodliwych bakterii. Króliki żywimy inaczej w różnych okresach ich życia. Podstawowe zasady, których powinniśmy przestrzegać przedstawiamy poniżej.
MŁODE KRÓLIKI (od 8 tyg do 8 miesiąca życia)
Potrzebują one w diecie dużo energii ,białka i minerałów. Powinny mieć nieograniczony dostęp do siana i granulatu (są to wysuszone rośliny uformowane w formie wałeczków). Do ich diety należy także zacząć wprowadzać różne warzywa- najlepiej zacząć około trzeciego miesiąca życia. Robimy to stopniowo, obserwując uważnie reakcję królika na nie- najlepiej przez 3 dni podajemy je w objętości około 1 łyżki stołowej i jeżeli wszystko jest w porządku to stopniowo zwiększamy ich ilość. Nawet jeżeli królik zna i lubi niektóre warzywa, takie jak np. kapusta to ze względu na to, że powoduje ona u niego wzdęcia należy podawać ją bardzo ostrożnie. W późniejszym okresie, gdy królik spożywa już regularnie warzywa to staramy się, aby jadł on przynajmniej trzy ich rodzaje dziennie, aby pokryć jego zapotrzebowanie .Mogą to być na przykład: marchewka, seler, licie kalafiora, kukurydza, pietruszka, brukselka, brokuły, buraki itp. Oczywiście wszystkie warzywa podajemy umyte i osuszone.
KRÓLICZA „MŁODZIEŻ” ( do 1 roku życia)W tej grupie wiekowej naleAby królik nie czuł się głodny możemy podawać mu warzywa, ży zacząć wprowadzać restrykcje żywieniowe- ograniczamy granulat do około 1 filiżanki na dobę (na 2,5 kg), dostęp do siana nadal jest nieograniczony. z którymi zaznajomił się we wcześniejszym okresie, jednak ich ilość nie powinna przekraczać 2 łyżek stołowych/dobę na 2,5 kg królika.
DOROSŁE KRÓLIKI (do 6 roku życia)
Znacznie spada tu ich zapotrzebowanie kaloryczne, więc ograniczamy granulat jeszcze bardziej- 1/4 filiżanki na 2,5 kg/dobę, siano nadal w ilości nieograniczonej. Zwiększyć możemy u nich udział warzyw do 2 szklanek/dobę. Przysmaki, takie jak rodzynki i owoce dozujemy.
STARSZE KRÓLIKI (powyżej 6 roku życia)Karmimy je na podstawie ich wyglądu- staramy się aby utrzymały stałą masę ciała. Stosujemy dietę dla dorosłych królików, jeżeli zaczną chudnąć to zwiększamy ilość granulatu.
W żadnym wypadku nie podajemy królikom ciastek, czekolady i innych „ludzkich” przysmaków, także dropsów i kolb, które zawierają złe proporcje składników odżywczych, niezgodne z ich zapotrzebowaniem. Ograniczajmy także pokarmy tłuste, jak np. orzechy, gdyż u królika tłuszcz odkłada się w większości w jamie brzusznej, a nie pod skórą jak to ma miejsce u innych zwierząt, co skutkuje później problemami trawiennymi.
Żywiąc króliki pamiętajmy, że tempo metabolizmu jest u nich cechą osobniczą, dlatego najważniejsze jest dla nas to jak królik wygląda. Zawsze dostosowujemy dietę do królika, nigdy odwrotnie.
Katarzyna Ptak